Ajattelun voima

Tiesitkö että joidenkin tutkimusten mukaan jokainen meistä puhuu itsensä kanssa 150–300 sanaa minuutissa – eli jopa 50 000 ajatusta päivässä. Se on aika paljon. 

 Olet varmasti nähnyt veden huuhtomia kallioita, kuinka pelkkä vesi on muovannut kivikovan kallion pintaa vuosien saatossa sileäksi tai johonkin erikoiseen muotoon. Ajatuksemme, puheemme, meidän mielellemme on kuin vesi,  joka muovaa ajatteluamme, näkemystämme itsestämme,  ympäristöstämme, Jumalasta. Ajattelullamme on mullistava vaiktus siihen mitä olemme. 

 Millaisissa mietteissä kuljet tänään? Millaista päivää, huomista tai tulevaisuutta odotat? Mitä ajattelet itsestäsi? Miten puhut itsellesi? Mitä ajattelet? Raamatusta löytyy ohjeita elämän eri osa-alueille, niin myös ajatteluumme.

 Paavali kirjoittaa ajatusohjeensa filippiläisille vankilasta. Voi hyvin olettaa että vankilassa on ollut seurana pimeys, likaisuus, kylmä, kosteus, rotat, kidutus, tuska. Olisi ollut monta syytä ajatelle nurjasti ja kertoa muillekkin kuinka kurjasti asiat olivat, niin itsellä kuin koko Rooman valtakunnassa. 

 Paavali antaakin yllättävän ohjeen omiin olosuhteisiinsa nähden.  Hän kirjoittaa; 

”Ja vielä, veljet, kaikki, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin avu ja jos on jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa; mitä myös olette oppineet ja saaneet ja minulta kuulleet ja minussa nähneet, sitä tehkää, niin rauhan Jumala on oleva teidän kanssanne. ”

Filippiläiskirje 4:8-9

Inhimillisesti katsoen käsittämätön ohje, tuossa tilanteessa Paavalilta. Mikä oli hänen salaisuutensa. Aiemmin hän kirjoitti, ” iloitkaa aina Herrassa!” Paavali eli ja oli Herrassa. Kun olemme Herrassa, voimme soveltaa myös ohjetta ajatteluumme. Ajattele sitä mikä on totta. Mikä on sitten totta? Kumpi on minulle enemmän totta, Raamattu vai omat kokemukseni ja johtopäätökseni elämästä, jotka ovat ristiriidassa Raamatun lupausten kanssa?

 Rohkaisen pysähtymään ja pohtimaan jokaista ajatusohjetta seikkaperäisesti.

Mikä on totta? (Elämässäni, mitä Raamattu kertoo ihmisestä ja ihmisen arvosta)

Mikä kunnioitettavaa? 

Mikä on oikeaa?

Mikä on puhdasta?

Mikä on rakastettavaa?

Mikä on hyvältä kuuluvaa?

Mikä on minun avuni, talenttini?

Mistä voisin kiittää tänään?

Kun sitten pohdit näitä ja saat ainakin joitakin vastauksia, siinä on rakennusainetta ajatuksille. Rakennusainetta joka voi saada aikaan mullistavia muutoksia, suhtautumisessa itseen, läheisiin ja ympäröivään yhteiskuntaan. Kun olemme Herrassa, kun Jeesus on meidän Herramme ja Kuninkaamme, otetaan kehoitukset ja ohjeet  jotka Hän meille sanassaan tarjoaa todesta.

Sinua sydämestäni siunaten, Arto Malmberg

arto@satamaseurakunta.fi,  p.040-1702334

PS. Jos kirjoitus herätti ajatuksia, josta haluat jutella, soittele tai laita viestiä.